djurtester


Inom många branscher är det vanligt att testa på möss eller marsvin för att undersöka om produkter som hushållskemikalier, färger i textiler, nytt bläck till pennor mm ger allergier. Allergitester på djur är undantagna från EU:s förbud mot att testa kosmetikaråvaror på djur, och för att registrera kemikalier krävs det djurtester.

För bara ett tiotal år sedan var både forskare och myndigheter överens: det går inte att ersätta allergitester på djur. Men vindarna har vänt, och idag pågår flera stora internationella projekt som tävlar om att vara först med de nya, djurfria testmetoderna. Forska Utan Djurförsök har bidragit genom att stödja en forskargrupp i Lund, som tagit fram en cellmodell som fått stor uppmärksamhet.

Nu hoppas kosmetikajätten L’Oréal komma först med ett celltest för att undersöka risk för allergi. Företaget har i ett samarbete med amerikanska Hurel Corporation bidragit med sjusiffriga forskningsbelopp och egna experter för att snabba på utvecklingen av en metod där två olika cellmodeller ska kombineras på ett litet chip. Företagen hoppas på att ha en prototyp färdig i slutet av 2011 för att kunna påbörja utvärderingen. Målet är att ha metoden utvärderad och klar när EU även förbjuder allergitester på djur för kosmetikaråvaror. Den sammanlagda kunskapen från alla pågående projekt ökar naturligtvis möjligheten att få fram en djurfri testmetod till år 2013.

Varje chip kommer att ersätta ca 25 djur i försök, och kommer att vara betydligt billigare att utföra än djurtesterna.

- Men det handlar inte bara om ekonomi, utan det finns även starka etiska krav: det ska helt enkelt inte göras djurtester, säger en representant för Hurel.


Hittade detta på en grupp på Facebook som jag är medlem i & detta gjorde mig glad. Tycker så synd om alla djur som ska plågas pga oss människor som bara förstör allt som finns. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0